dissabte, 11 de febrer del 2012

El "peak oil" ha sortit publicat a Nature

La revista Nature ha publicat que hem passat el "punt d'inflexió" del petroli. ("Peak Oil"). I es parla d'altres pics per arribar com el del carbó, per exemple. Què vol dir això? Simplement que a partir d'ara cada any extraurem una quantitat menor de petroli que l'anterior . I a més serà més difícil d'extraure (més car). Això és bastant normal, tots fem les feines que reten més, i són més fàcils, abans que les menys rendibles i costoses. Gas d'esquist, arenes petrolíferes, etc. només són alternatives cares, brutes i poc rendibles dels pous tradicionals.

En què ens afecta això? El més evident és el cost de la benzina o gasoil. No baixaran. D'aquí a cinc anys seran més cars, cinc anys més i seran encara més cars. I l'electricitat? .Aquí encara podem intentar augmentar el percentatge de l'electricitat d'origen renovable, però ara per ara bona part es treu de cremar petroli.

I el menjar?  Tanmateix les plantes són aigua+terra+sol. I els herbívors són plantes+aigua i els carnívors... STOP. Llaurem amb un tractor que consumeix petroli, no amb cavalls o bous. Utilitzem fertilitzants químics produïts i transportats al camp gràcies al petroli, no merda de cavall. La collita l'hem mecanitzada i el transport al mercat el fem amb camions, no amb carros tirat per cavalls. Això vol dir que la lletuga que ens menjam no està feta de sol, està feta de petroli.


A llarg termini tornarem a una societat energèticament preindustrial. Sortosament en sabem molt més que al S. XVIII.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

I tu qué trobes?